• Pål Nes

Møt marineveteranen som ble en Søster av Livet: „Hjertet mitt var skapt for noe mer“


Sister Maris Stella attended the U.S. Naval Academy and enjoyed her years of military service. But she felt God was calling her to an even higher level of service. | Courtesy of Sister Maris Stella


Av Katie Yoder

Oversatt av August og Marta Wade


Washington, D.C.

10. november.


Søster Maris Stella tjente en gang landet sitt. Nå vier hun livet sitt i tjeneste for Gud.


«Jeg tjente i marinen, og jeg fikk oppleve mange av de gode tingene som denne verden kan by på,» fortalte søster Maris Stella av Søstrene av Livet (Sisters of Life) til CNA. «Men jeg visste at hjertet mitt var skapt for noe mer.»


Hennes militære karriere begynte ved U.S. Naval Academy i Annapolis, Marlyland. De tar inn bare 8 % av de som søker. Etter å ha studert i fire år, tjente hun fem å til. Tjenesten hennes begynte på et destroyer-fartøy som gunnery officer. Hun tilbragte hundrevis av dager ved Sør Amerikas kystlinje på jakt etter narkotikasmuglere. Etterpå arbeidet hun i Napoli i Italia som liaisonoffiser.


Så sa hun «ja» til å tjene Gud.


Avdøde kardinal John O’Connor grunnla Sisters of Life i New York, 1991. I dag er de også i Denver, Philadelphia, Phoenix, Washington, D.C. og Ontario i Canada. Fellesskapet av religiøse kvinner avlegger fire løfter: løfte til fattigdom, kyskhet, lydighet og «til å beskytte og styrke helligheten av menneskelivet.»


Blant flere ting har søstrene dedikert livene sine til å tilby ressurser og støtte til gravide kvinner og mødre. De arrangerer retretter, evangeliserer, arbeider for å nå ut til college-studenter, og de hjelper kvinner som lider etter å ha tatt abort.


«Da jeg møtte Søstrene av Livet kunne jeg ikke fatte at deres karisma fantes i Kirken og i verden,» sier søster Maris Stella. Hun uttrykket at «alt i hjertet mitt» ble levd ut på en gledelig måte.


Hun definerer kommunitetens karisma som det å anse hvert menneskeliv som hellig, unikt og ugjentakelig, samt:


«At vi legger ned våre liv, slik at andre kan leve, samt bare det å vite at folk har verdi og betydning, ikke bare for hva de gjør eller kan produsere, eller hvordan de ser ut, eller hvor mye penger de har, men bare fordi Gud skapte hver person og hver person er en Guds kjærlighetshandling,» forklarte hun.


Søster Maris Stella, som vokste opp i Ludlow, Massachusetts, sier reisen hennes til Søstrene av Livet begynte med Guds hellige mor.


«Dagen etter min førstekommunion konsekrerte jeg livet mitt til Jesus gjennom Maria,» fortalte hun. «Den hellige Guds mor vant kallet mitt for meg. Hun har beskyttet det og hun har tatt våre på meg hele mitt liv.»


Kallet til tjeneste

Hun søkte opptak til Marineakademiet etter at hun på videregående hadde følt for å «gjøre noe stort og meningsfylt» med livet sitt.


«Jeg visste det var en stor mulighet for utdannelse og for å tjene landet mitt, men da jeg dro dit fikk jeg enda mye mer enn dette,» sa hun.


Akademiet, delte hun, var en livsendrende erfaring.


«På akademiet var jeg virkelig omgitt av veldig imponerende folk som ikke bare hadde en flott innstilling angående tjeneste og offer, men de elsket også Gud,» sa hun.


Hun møtte også på formasjon i dydene.


«En del av erfaringen er å bli formet i noen av de naturlige dydene av offer og tjeneste,» sa hun. «Vi gikk rundt i uniform, og folk takket oss for tjenesten vår, men vi visste godt at vi tjente noe større enn oss selv.»


Ønsket om å tjene noe større ble værende hos henne, fortalte hun. I det andre året på Akademiet, dro hun på pilegrimstur til Det hellige land. Da hun var der opplevde hun noe hun beskrev som «et stort øyeblikk i livet mitt.»


«Jeg satt i Getsemane, og der så jeg en ordenssøster som gikk forbi i drakt,» sa hun. «Da jeg så henne, vekket hennes nærvær noe inni meg.»


«Med livsformen sin satte hun ord på det som var i hjertet mitt: dette ønske om å gi meg selv, ikke bare til noe større, men for noen – å gi hele livet mitt til Gud,» forklarte søster Maris Stella.


Samtidig så hun hva verden hadde å by på. Hun husket tilbake til at hun drev med sport og at hun ble med på triatlon-laget ved akademiet. Hun så også skjønnheten ved katolsk ekteskap i de rundt seg.


Men fremdeles, «i det jeg avsluttet min militærtjeneste, forstod jeg at Gud tilbød meg en invitasjon til å leve bare for Ham,» sa hun.


Hennes erfaring til sjøs, der hun tjenestegjorde som gunnery officer og leder for en katolsk legfolk-gruppe trakk henne enda nærmere Gud.


«Noen ganger var vi hundrevis av kilometer fra kysten, og vi kunne se stjernene på nattehimmelen. Det var ekstraordinært og så vakkert,» mintes hun. Hun var i age over at «Gud, som skapte alt dette, også skapte meg og at Han elsker meg og har gitt Sin kjærlighet til hvert eneste menneske som Han har skapt.»


Da hun undersøkte kommuniteter i Europa, utpekte Søstrene av Livet seg.


«Jeg var bare så tiltrukket til vårt liv i bønn – vi ber omtrent fire timer daglig – og også det vi gjør i tjeneste for de mest sårbare, de fattige, de ufødte, og for kvinnene som har hatt aborter. Vi bringer dem Guds nåde.»


Hun husker tilbake til en retrett hun deltok på hos søstrene for å skjelne kallet sitt. Etterpå ba hun en 33 dager lang novene til Maria og vendte tilbake til menigheten der hun som barn gav seg selv til Jesus gjennom Maria. Hun konsekrerte livet sitt på nytt.


«Den samme dagen jeg kom hjem, kom brevet fra Søstrene av Livet i posten om at jeg var akseptert inn i ordenen,» fortalte hun. «Jeg bare visste at det var vår hellige mor som virkelig tok vare på meg.“I served in the Navy and I tasted many of the good things that this world had to offer,” Sister Maris Stella of the Sisters of Life said. “But I knew my heart was made for something more.”. Courtesy of Sister Maris Stella


Med rekkevidde til college-studenter

Hun gikk inn i Søstrene av Livet i 2006, og i 2015 flyttet hun til Denver for å hjelpe til med oppstarten av et nytt kloster.


«Grunnen til at vi kom til Denver er fordi vi vet at kvinner som går på college er veldig sårbare for abort, siden de har hele livet foran seg. Noen ganger tenker kvinner som blir gravide at de ikke kan leve ut drømmene sine hvis de får barn,» sa hun. «Vi kom college-campuser fordi vi virkelig ønsket å være nærværende for kvinner som kanskje var i en krise-graviditet.»


Søster Maris Stelle legger vekt på søstrenes håp og helbredelse-misjon for kvinner som har gått gjennom en abort.


«Det er en av våre vakreste oppgaver. Vi hjelper kvinner som har tatt abort,» sa hun. «Veldig ofte tror kvinner som har tatt abort at de ikke kan bli tilgitt. Men det motsatte er sant. Det finnes ingen synd som er for stor for Guds miskunn. Han lengter etter å helbrede oss og gjenreise oss.»


Nå som hun lever ut kallet sitt, møter søster Maris Stella sine militære venner fremdeles. Mange av dem støtter søstrenes arbeid, særlig ved å hjelpe med deres årlige julefest i New York, la hun til. De har støttet henne fra begynnelsen av: tolv av klassekameratene hennes fra akademiet kom til avleggelsen av hennes evige løfter.


«Å være en Kristi brud er den vakreste gaven jeg noen gang har fått.» sa søster Maris Stella. «Jeg er så takknemlig for det. Jeg elsker kallet mitt!»


Hun deler en spesiell beskjed med dem som skjelner et kall til et liv i kloster:


«Det er et utrolig givende og gledefylt liv,» sier hun. «Gud tar ingenting vekk; Han gir oss alt. Det ser kanskje ut som et offer på overflaten, men i virkeligheten får vi hundrefold tilbake.»


Hun anbefaler å bruke tid med Jesus i Eukaristien.


«Det er der Han kan fortelle os sannheten og hjelpe oss å oppdage hvordan Han skapte våre hjerter for å elske i denne verden,» konkluderte hun. «Han kan hjelpe oss å oppdage hva Han skapte oss til.»


St Rita Radio samarbeider med The Catholic News Agency (CNA). Vi vil fremover legge ut nyhetssaker fra CNA enten på norsk eller engelsk. Om du vil hjelpe oss med oversettelser, ta kontakt på mail post@stritaradio.no.


St Rita Radio blir drevet som et frivillig prosjekt. Om du ønsker å støtte St Rita Radio økonomisk kan det gjøres på Vipps 650212 eller konto kontonummer 3905.10.86949.

0 kommentarer