• Pål Nes

Hvem var Karl Acutis?

Oppdatert: 12. okt. 2021
Av J. D. Flynn

10. oktober, 2020.

Oversatt av Marta og August Wade


Karl Acutis var en katolsk, italiensk tenåring som døde i 2006. Han ble saligkåret tiende oktober, 2020.


Acutis var en gamer og data-programmerer. Han elsket fotball og Eukaristien og har vært i søkelyset rundt om i verden. Så hvem var Karl Acutis? Her er det du trenger å vite:


Hvem var Karl Acutis?

Karl Acutis ble født tredje mai, 1991, i London, der hans foreldre arbeidet. Få måneder senere flyttet han med foreldrene Andrea Acutis og Antonia Salzano til Milano.


Som tenåring ble Karl diagnostisert med leukemi. Han ofret lidelsene sine for pave Benedikt XVI og for Kirken. Han sa: «Jeg ofrer all lidelsen jeg skal gå gjennom for Herren, for paven og for kirken.»


Han døde tolvte oktober, 2006 og ble gravlagt i Assisi etter eget ønske, på grunn av sin kjærlighet for den hellige Frans av Assisi.


Helligkåringsprosessen hans begynte i 2013. Han ble utpekt som «ærverdig» i 2018 og saligkåret tiende oktober, 2020.


Så han var ganske hellig, altså?

Fra ung alder av så Karl ut til å ha en spesiell kjærlighet til Gud, selv om hans foreldre ikke var særlig hengivne. Hans mor sa at før Karl ble født, hadde hun bare vært i Messen for sin førstekommunion, konfirmasjon og vielse.


Men som lite barn elsket Karl å be rosenkransen. Etter sin førstekommunion gikk han til Messen så ofte han kunne, og han tilbrakte timer i bønn foran sakramentet enten før eller etter Messen (Holy Hour). Han gikk ukentlig til skrifte.


Han ba foreldrene om å ta ham med på pilegrimsturer, til helgeners steder og der det hadde vært eukaristiske mirakler.


Karls hengivelse bar frukt allerede mens han levde. Hans troseksempel ledet hans mor til en dyp omvendelse, fordi, i følge presten som promoterer saligkåringsprosessen hans, klarte Karl «å dra slektningene og foreldrene sine til Messen hver dag. Det var ikke omvendt; det var ikke foreldrene som tok med seg den lille gutten til Messe, men det var han selv som klarte å gå i Messen og også å overbevise andre om å ta i mot Kommunion daglig.»


Han var kjent for å forsvare barn på skolen som ble mobbet, særlig de med nedsatt funksjonsevne. Da en venns foreldre skulle skille seg, gjorde Karl en særlig innsats for å inkludere vennen i sin egen familie.


Han promoterte også Eukaristiske mirakler, særlig gjennom en nettside han lagde med denne hensikten.


På nettsiden skrev han at «jo oftere vi mottar Eukaristien, jo mer blir vi som Jesus, slik at vi her på jorden får en forsmak på Himmelen.»


Da Karl ble syk ble han enda sterkere i troslivet. Han var bevisst rundt det å ofre sin lidelse for Kirken, paven og for folk som lider av sykdom.


Og så var han en gamer?


Her er det vi vet: Karl elsket å spille videospill. Han spilte Playstation, eventuelt Playstation 2, som ble lansert i 2000, da han var ni år. Vi vet at han bare tillot seg selv å spille én time i uken, som en bot og åndelig disiplin, men han ville egentlig spille mye mer.Dette vet vi riktignok ikke: hvilke spill han likte å spille: «Tony Hawk Pro Skater 2»? «Gran Turismo 3»? Vi i CNA er ganske nysgjerrige, og hvis vi finner ut av det, vil vi skrive om det.


Han var også programmerer, og som nevnt lagde han en nettside som katalogiserte og synliggjorde eukaristiske mirakler.


Karl likte visst også sport og å være utendørs. Det er ikke uvanlig blant helgener å like fotball, men hvor mange helgener likte å spille «Kingdom Hearts»? (eller hva han enn likte å spille.)


Og kroppen hans var uforgjengelig?

I begynnelsen ble det rapportert at Karl Acutis’ kropp var uforgjengelig, det vil si, ikke ble utsatt for forråtnelse.


En talsmann for Acutis’ saligkåring fortalte CNA at hele kroppen hans var tilstede da den ble gravd opp, men «ikke uforgjengelig.»


«I dag ... ser vi ham igjen i hans dødelige legeme. Det er en kropp som, etter å ha vært gravlagt noen år i Assisi, har gått gjennom en normal prosess av forfall, som er menneskets arv av den menneskelige tilstand etter synden, som fjernet mennesket fra Gud, livets kilde. Men denne dødelige kroppen er forutbestemt for oppstandelse,» sa erkebiskop Domenico Sorrentino av Assisi under Messen for åpningen av graven, første oktober i fjor.


Karl ble uansett liggende fremstilt i en glass-kiste der han kunne bli æret av pilegrimer frem til den 17. oktober i fjor. Han ble vist fram ikledd olabukse og Nike-sko, altså i de dagligdagse klærne han selv foretrakk mens han ennå var i live.


Hjertet hans, som nå regnes som en relikvie, skal bli fremstilt i et relikvieskrin i Basilica di San Francesco (st. Frans’ basilika) i Assisi. Moren hans sa at familien hans ønsket å donere organene hans da han døde, men de var hindret i dette på grunn av sykdommen hans, leukemi. Hør egen podkast om Karl Acutis her https://www.stritaradio.no/post/credimus-episode-29-salige-karl-acutis-og-gaming


0 kommentarer